Kilka pytań na gorąco i prośba o pomoc Mixvibes Pro.

Kilka pytań na gorąco i prośba o pomoc Mixvibes Pro.

Postby zylski on 25 Dec 2009, 09:21

Witam
Parę dni temu zainstalowałem Mixvibes DVS Pro ,mam kilka małych problemów do rozwiązania w kwestii dźwięku i kontroli

1.Kiedy odpalam Mixvibes w trybie vinyl , w pierwszym chwili dźwięk jest nienaturalnie wysoki i w bardzo słabej jakości , (jak raz zapomniałem ściągnąć słuchawki to myślałem że mi bębenki rozsadzi).
Po czym kiedy w panel board karty zjadę z masterem do zera i wrócę do poprzedniej wartości , dźwięk jest już prawie ok.
Co zrobić żeby dzwięk był w normalnych parametrach bez grzebania?

2.Następnie okazuje się , że equalizer pracuje na nienaturalnych wartościach. Bass jest tak mocny ,że aż dudni ,a mid i treble są za ciche.Rożnicy nie da się skorygować przy użyciu mixera zewnętrznego ponieważ skala na nim - +32 dB - jest za mała.

Natomiast próby equalizacji w oprogramowaniu nie przynoszą żadnych efektów , equalizator wydaje sie być wyłączony.
Gdzie mogę skutecznie poustawiać parametry ?

3.Czasami w trakcie mixowania albo odrazu po odpaleniu oprogramowania i ustawieniu trybu vinyl, gramofon traci kontrole nad tym co sie dzieje z mp3 , muszę od nowa odpalać oprogramowanie ,przeprowadzać instal wizard nieraz kilkakrotnie zanim program wykryje gramofon choć wczesniej wszystko bylo już skalibrowane i działało.
Jak temu zaradzić ?

Pozostaje jeszcze kwestia trzeszczenia i innych takich niechcianych dźwięków.Widziałem , że te sprawy były już na forum omawiana , jeśli pojawiły sie jakieś nowe solucje jak te problemy rozwiązać to proszę napisać.

Proszę o pomoc bo napewno te kwestie są do rozwiązania

Dodam że mam już updaty i nowe sterowniki

pozdrawiam i Wesołych Świąt :)
zylski

Re: Kilka pytań na gorąco i prośba o pomoc Mixvibes Pro.

Postby Sylvester on 08 Jan 2010, 14:33

Hej

zylski wrote:1.Kiedy odpalam Mixvibes w trybie vinyl , w pierwszym chwili dźwięk jest nienaturalnie wysoki i w bardzo słabej jakości , (jak raz zapomniałem ściągnąć słuchawki to myślałem że mi bębenki rozsadzi).
Po czym kiedy w panel board karty zjadę z masterem do zera i wrócę do poprzedniej wartości , dźwięk jest już prawie ok.
Co zrobić żeby dzwięk był w normalnych parametrach bez grzebania?

Czy masz zaznaczone "M" - mute w sekcji Monitor?

zylski wrote:2.Następnie okazuje się , że equalizer pracuje na nienaturalnych wartościach. Bass jest tak mocny ,że aż dudni ,a mid i treble są za ciche.Rożnicy nie da się skorygować przy użyciu mixera zewnętrznego ponieważ skala na nim - +32 dB - jest za mała.

Natomiast próby equalizacji w oprogramowaniu nie przynoszą żadnych efektów , equalizator wydaje sie być wyłączony.
Gdzie mogę skutecznie poustawiać parametry ?

Eqalizer aktywujesz w preferencjach programu, zakłądka EQ - EQ Enable musi być zaznaczone, w tej zakładce ustawiasz także częstotliowści podziału pasm equalizera, dobroć oraz zakres w dB.

zylski wrote: 3.Czasami w trakcie mixowania albo odrazu po odpaleniu oprogramowania i ustawieniu trybu vinyl, gramofon traci kontrole nad tym co sie dzieje z mp3 , muszę od nowa odpalać oprogramowanie ,przeprowadzać instal wizard nieraz kilkakrotnie zanim program wykryje gramofon choć wczesniej wszystko bylo już skalibrowane i działało.
Jak temu zaradzić ?

Pozostaje jeszcze kwestia trzeszczenia i innych takich niechcianych dźwięków.Widziałem , że te sprawy były już na forum omawiana , jeśli pojawiły sie jakieś nowe solucje jak te problemy rozwiązać to proszę napisać.

Dodam że mam już updaty i nowe sterowniki

Jakiego sterownika uzywasz, jaki system operacyjny, zamieść też Config report.

Pozdrawiam
Nie pomagam na Privie / No support by PM.
The rules are simple, no license key=no support!
Sylvester

Postby Sylvester on 08 Jan 2010, 14:34

AHA! Kolego chyba po prostu wpiąłeś wyjścia z U46mkII na wejścia PHONO W MIKSERZE! Koniecznie przepnij je na LINE IN!

POzdr
Nie pomagam na Privie / No support by PM.
The rules are simple, no license key=no support!
Sylvester

Postby zylski on 09 Jan 2010, 12:28

hej
Przepiąłem kable i wszystko jest teraz elegancko , reszte problemów też jakoś ogarnąłem.

dzięki wielkie za pomoc , jakby coś złego jeszcze się działo będę pisał
zylski

Return to Polski