by Wara on 08 Nov 2009, 12:25
Witam , mysle ze problem ktory mam nie dotyczy tylko mnie , otoz chcialbym korzystac z uk46 jak z normalnej karty dzwiekowej , przy czym odrazu podlaczonej do mixvibes. zacznijmy od tego ze normalnie 2x deki i mikser + uk46 , wylaczylem swoja dzwiekowa w kompie , zaczalem podpinac i niestety , dzwiek z komputera pojawial mi sie na mikserze chociaz zupelnie na niego nie reagowal , pozniej zmienilem podlaczzenie kabli , wydawalo sie ze wszystko jest ok , dopoki nie odpalilem mixvibsa , ktory wogole nie reagowal na mikser. ((mam ustawione kanal 1 i 2)
moze ktos mi krok po kroku wytlumaczyc , jak podlaczyc to wszystko ? oczywiscie deki ida pod uk46.. tyle wiem , chce osiagnac taki efekt ze wszystko leci przez uk46 ale nie chce widziec tego na mixerze , a program ma dzialac bez problemu na oba kanaly.
pozdrawiam
-
Wara
-
by Wara on 08 Nov 2009, 12:31
a no i dodam jeszcze , wczesniej mikser mialem podlaczonej do starej karty dzwiekowej , tyle ze gdy odpalalem mikswajps , pojawialy sie zaklocenia , (np.gdy skrolem od myszki jechalem w dol to z glosnikow wydawal sie dzwiek - bzzzzz). tak samo sie dzialo jak komp wczytywal w mixvibsie jakis wrzucony na kanal kawalek.
teraz pytanie kolejne , czy jest to wina karty dzwiekowej w kompie ? jest to zupelnie podstawowy model realteka.
jednak zalezalo by mi na tym by nie kupowac lepszej karty , tylko zeby wszystko smigalo przez mikswajpsa.
-
Wara
-
by Wara on 09 Nov 2009, 00:01
jasninej wyjasniony problem
chce uzywac karty z zestawu mixvibes jako podstawowej karty dzwiekowej , w tym celu wylaczylem swoja poprzednia karte i tu zaczynaja sie klopoty , mam 2x gramofony , mikser i wieze z wejsciami pod chinch. walcze z tym 3ci dzien i ni cholery nie moge se poradzic , jak mam podlaczyc to wszystko by sluchac sobie muzyki w winampie a za 2 minuty pograc sobie na mikswajpsie bez przelaczania czegokolowiek. istnieje wogole taka mozliwosc ? ogolnie podlaczylem juz raz ze bylo "dobrze" tylko ze muzyka nie reagowala na mikser. a dzwiek z kompa dzialal mi pod pierwszym kanalem , nie wiadomo dlaczego.
jezeli ktos ogarnia , moglby mi napisac co , jak i gdzie , jak prostemu czlowiekowi , mam podlaczyc , przelaczyc?
ps.mam ustawiona ta karte jako domyslna dla windowsa.
-
Wara
-
by Sylvester on 09 Nov 2009, 12:21
Cześć Wara wrote:jak mam podlaczyc to wszystko by sluchac sobie muzyki w winampie a za 2 minuty pograc sobie na mikswajpsie bez przelaczania czegokolowiek. istnieje wogole taka mozliwosc ?
Aby wykorzystywać U46mkII do celów multimedialnych a przy tym nie mieć konieczności przepinania podłączeń używanych w standardowej konfiguracji DVS, sygnał musi przechodzić przez mikser. Sygnał z wszelkich aplikacji wykorzystujących multimedialne sterowniki (MME, DirectX) będzie na wyjściach karty line out 1 i 2 a te wyjścia są skierowane na pierwszy kanał w mikserze. Wara wrote: ogolnie podlaczylem juz raz ze bylo "dobrze" tylko ze muzyka nie reagowala na mikser. a dzwiek z kompa dzialal mi pod pierwszym kanalem , nie wiadomo dlaczego.
j.w. -sygnał z wszelkich aplikacji wykorzystujących multimedialne sterowniki np. WinAmpbędzie na wyjściach karty line out 1 i 2 a te wyjścia są skierowane na pierwszy kanał w mikserze. Wara wrote: dzwiek z komputera pojawial mi sie na mikserze chociaz zupelnie na niego nie reagowal
Zupełnie tego nie rozumiem - czyżby sygnału nie dało się ściszyć faderem, masterem czy gainem? Wara wrote: wydawalo sie ze wszystko jest ok , dopoki nie odpalilem mixvibsa , ktory wogole nie reagowal na mikser. ((mam ustawione kanal 1 i 2)
W jaki sposób mixvibes ma reagować na mikser? Czy masz mikser z MIDI którym chcesz kontrolować program? Wara wrote: chce osiagnac taki efekt ze wszystko leci przez uk46 ale nie chce widziec tego na mixerze , a program ma dzialac bez problemu na oba kanaly. ????? Musisz mieć sygnał na mikserze bo jak inaczej chcesz miksować z DVS-a ?? Chyba że chcesz używać miksera wirtualnego i kontrolować go poprzez sterownik MIDI, choć wątpie w to... Standardowa konfiguracja jest taka że wyjścia 1i 2 z U46mkII trafiają do line IN w mikserze na jeden kanał; wyjścia 3 i 4 line out U46mkII trafiają na drugi kanał LINE IN w mikserze, i w ten sposób możesz własnie miksować pliki sterowane poprzez decki (wpięte do u46mkII) Wara wrote:a no i dodam jeszcze , wczesniej mikser mialem podlaczonej do starej karty dzwiekowej , tyle ze gdy odpalalem mikswajps , pojawialy sie zaklocenia , (np.gdy skrolem od myszki jechalem w dol to z glosnikow wydawal sie dzwiek - bzzzzz). tak samo sie dzialo jak komp wczytywal w mixvibsie jakis wrzucony na kanal kawalek.
teraz pytanie kolejne , czy jest to wina karty dzwiekowej w kompie ? jest to zupelnie podstawowy model realteka.
Tak, jest to raczej problem karty zintegrowanej która nie wyrabia z latencją... Rozwiązanie Twojego problemu to po prostu klasyczne podłaczenie do DVS, a chcąc posłuchać muzyki z WinAmpa itp po prostu będziesz musiał mieć włączony mikser przez który na pierwszym kanale będziesz przepuszczał sygnał. pozdrawiam
Nie pomagam na Privie / No support by PM. The rules are simple, no license key=no support!
-

Sylvester
-
-
by Wara on 09 Nov 2009, 19:13
dzieki za odpowiedz , generalnie jednak zostalem przy starej konfiguracji , teraz tylko pytanie , jaka karte dzwiekowa musialbym nabyc zeby nie slyszec tych zaklocen.
pozdrawiam
-
Wara
-
by Sylvester on 09 Nov 2009, 19:26
Chodzi Ci o kartę do użycia z MixVibes czy do użytku multimedialnego (WinAmp itp) ?
Jeśli masz U46mkII to z powodzeniem możesz ją wykorzystywać do jednego i drugiego (puszczając przez mikser - bez przepinania kabli) ale nie w tym samym czasie (MixVibes powinien być wyłączony aby U46mkII mogła być użyta przez inne programy, chyba że chcesz się pobawić w DirectWire....)
Nie pomagam na Privie / No support by PM. The rules are simple, no license key=no support!
-

Sylvester
-
-
by Wara on 09 Nov 2009, 19:31
chodzi mi o to zeby zniwelowac te zaklocenia.
bo teraz mam tak
Glosniki -> Karta w kompie Mixer -> Wejscie Line w Kompie
UK46 -> pod line w mixerze.
i jest luz , odpalam sobie mikswajpsa jak chce pograc , jak koncze to wylaczam karte i spoko dzialam dalej , tylko mowie , te zaklocenia...
jak kupie lepsza karte dzwiekowa to czy te poburkiwania znikna?
-
Wara
-
by Sylvester on 10 Nov 2009, 13:37
Wara wrote:chodzi mi o to zeby zniwelowac te zaklocenia.
Wara wrote:odpalam sobie mikswajpsa jak chce pograc , jak koncze to wylaczam karte i spoko dzialam dalej , tylko mowie , te zaklocenia...
Za mało precyzyjnie piszesz, wnioskuję że chodzi o te zakłócenia o których pisałeś w poprzednich postach, czyli Wara wrote:gdy odpalalem mikswajps , pojawialy sie zaklocenia , (np.gdy skrolem od myszki jechalem w dol to z glosnikow wydawal sie dzwiek - bzzzzz). tak samo sie dzialo jak komp wczytywal w mixvibsie jakis wrzucony na kanal kawalek.
Jeśli masz zakłócenia dźwięku (słyszalne na wyjściach U46mkII) w trakcie korzystania z MixVibes to wynika to ze złej konfiguracji, i/lub może masz dobrany zły driver dla U46mkII (polecam ESI 1.039). Zakup innego interfejsu audio niewiele zmieni jeśli dalej będziesz działał na złych ustawieniach w kompie / starej wersji MixVibes (koniecznie sprawdź czy masz ostatni update tj. 7.21) / za niskiej latencji itd... Mam nadzieje że system też masz w miarę świeży, i nie jest zbyt zaśmiecony zbędnymi programami działającymi w tle (obsługa odtwarzaczy przenośnych, komunikatory, soft do tel komórkowego, telefonia VOIP itp) Wara wrote:bo teraz mam tak
Glosniki -> Karta w kompie Mixer -> Wejscie Line w Kompie
UK46 -> pod line w mixerze.
Taka konfiguracja jest ok, a problemy bardziej wynikają z potencjalnych przyczyn o których pisze powyżej. Ewentualnie mogą być spowodowane gdy jednocześnie używasz MixVibes a sygnał powracający z miksera chcesz nagrywać poprzez wejście Line In REALTEKa. Komputer jest wówczas nastawiony na krytycznie obciążające procesy (dysk który jednocześnie musi odczytywać bliki do buforów mixvibes, oraz jednocześnie zapisywać rejestrowane dane, tak samo RAM i Procek obsługujący drivery i programy). Jeśli komputer nie posiada wystarczających zasobów będzie to nie do przeskoczenia... Zapostuj proszę config report wygenerowany z MixVibes, napisz jaki masz zainstalowany driver dla U46mkII oraz konfigurację swojego PC. Pozdrawiam.
-

Sylvester
-
-
by Wara on 10 Nov 2009, 15:00
chcialem pobrac update , wpisalem cd keya z mixwajpsa , zatwierdzam i nic sie nie dzieje , dalej wyskakuje ze mam wpisac cd key. wszystko mam orginalne , takze nie wiem czemu tak sie dzieje.
chcialem pobrac aktualizacje sterownikow.
mi jednak sie wydaje ze to wina mojej zintegrowanej karty dzwiekowej , bo gdy na laptopie mam podlaczonego mikswajpsa , to nie ma zadnych zaklocen.. takze no chyba jednak zmuszony jestem wymienic swoja karte dzwiekowa na lepsza.
Komp : Intel Core 3,0 , 2giga ramu.
wersja sterownika UK46 : 1.0.26
config : zaraz podam , tylko jeszcze raz zainstaluje wszystko na nowo
-
Wara
-
by Sylvester on 10 Nov 2009, 16:20
Generalnie zawsze byłem dobry w czytaniu ze zrozumieniem ale sposób w jaki Ty piszesz naprawdę powoduje wiele nieścisłości.... Wara wrote:chcialem pobrac update , wpisalem cd keya z mixwajpsa , zatwierdzam i nic sie nie dzieje , dalej wyskakuje ze mam wpisac cd key. wszystko mam orginalne , takze nie wiem czemu tak sie dzieje.
Chciałeś czy pobrałeś a nie możesz zainstalować ? W którym momencie wyskakuje ten komunikat ? W trakcie instalacji czy aktywacji ? Czy wiesz że dokonując update-u musisz mieć zainstalowaną pierwotną (starszą) wersję programu MixVibes DVS a update tylko "doinstalowujesz" do istniejącego katalogu w którym masz MixVibes? Wara wrote:chcialem pobrac aktualizacje sterownikow.
Sterowniki nie mają aktualizacji - aby zainstalować sterowniki, w przeciwieństwie do Update-u programu MixVibes, musisz odinstalować poprzednie wersje sterowników tak aby się "gryzły" (dwa różne sterowniki chcą obsługiwać to samo urządzenie), na szczęście zazwyczaj instalki sterowników automatycznie wykrywają że w kompie siedzi starsza wersja i odinstalowują ją. Wara wrote:mi jednak sie wydaje ze to wina mojej zintegrowanej karty dzwiekowej , bo gdy na laptopie mam podlaczonego mikswajpsa , to nie ma zadnych zaklocen.. takze no chyba jednak zmuszony jestem wymienic swoja karte dzwiekowa na lepsza.
To teraz zaczynam się domyślać że masz dwa komputery - laptop i stacjonarny ???!! Wara wrote:Komp : Intel Core 3,0 , 2giga ramu.
wersja sterownika UK46 : 1.0.26
config : zaraz podam , tylko jeszcze raz zainstaluje wszystko na nowo
1.026 to stary driver! Zapomnij o nim! Zainstaluj ESI 1.039 tu do pobrania http://www.esi-audiotechnik.com/download/ESI/U46DJ/U46DJ-v1_039.zip
-

Sylvester
-
-
Return to Polski
Users browsing this forum: No registered users and 7 guests
|
|
|