Dość istotne pytania.

Dość istotne pytania.

Postby djprox on 27 Oct 2009, 23:35

Witam wszystkich, od dzisiaj jestem świeżo upieczonym posiadaczem urzadzonka mixvibes DVS pack mkII, z ktorego jestem jak narazie bardzo zadowolony. Szybkie skrecze np chirp wchodza bardzo pieknie i mimo ze mam wiekowego kompa z tylko jednym giga ramu nie odczuwam wogole latencji. No wlasnie ,na skreczach sie nie konczy wiadomo druga sprawa to muzyka z winyla i tutaj mam maly problem.Nie wiem jak ustawic program aby wrzucic np na jednego decka 5 trackow i zeby kazdy odtwarzal sie jeden po drugim jak przystalo na prawdziwy winyl.Aby jedna sciezka na plytce z kodem czasowym odpowiadala jednemu utworowi od poczatku do konca. Kolejna (bardzo wazna dla mnie) sprawa, jak ustawic (jezeli wogole da sie )szybkie przelaczenie na granie z winyla, np. gdy nagle na imprezie komp sie zawiesi?Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie wszystkich posiadaczy Mixvibesa.
djprox

Re: Dość istotne pytania.

Postby Sylvester on 28 Oct 2009, 12:46

Siema

Aby mieć kilka utworów pod kontrolą kodu czasowego trzeba je po prostu skleić w jakimś edytorze zapisać jako jeden długi track, (w praktyce może to być średnio dobre rozwiązanie zwłaszcza na słabszym kompie, ponieważ taki długi track pożre więcej Ramu lub obciąży dysk twardy - wszystko zależy jaką masz ustawioną długość tracka do buforowania w zakładce General w preferencjach programu)

Aby zagrać zwykłą płytę są dwie opcje - przyciski "bypass" w programie (osobne dla każdego z decków) - program przepuszcza wejście z interfejsu na wyjście liniowe. Ale ten sposób nie sprawdzi się jeśli faktycznie coś by się wysypało (w moim przypadku najczęściej jest to niepodłączony zasilacz do lapka, sam MixVibes przy prawidłowej konfiguracji nie zawiesza się)

Druga opcja to kable typu "Y" - potrzebujesz cztery kable z gniazdem RCA z jednej strony, a z dwoma wtykami RCA z drugiej

Wpinasz dwa takie kabelki do chinchy z gramofonu.
po rozgałęzieniu wpinasz jedną parę na wejście phono w mikserze (czerwony i bały kanał) a drugie rozgałęzienie do wejścia w interfejsie U46mkII.
To samo analogicznie z drugim deckiem.

Wyjście z interfejsu 1 i 2 na pierwszy kanał w mikserze na wejścia LINE, wyjście 3 i 4 na drugi kanał w mikserze na wejścia LINE.

Dzięki temu rozwiązaniu na tym samym kanale po ustawieniu przełącznika źródła w mikserze na PHONO - otrzymujsz surowy sygnał z gramofonu (komp może być wyłączony a gra z winyli jest możliwa), a po ustawieniu przełącznika na LINE dostajesz sygnał wychodzący z U46mkII - czyli z MixVibes-a.

Pozdrawiam
Nie pomagam na Privie / No support by PM.
The rules are simple, no license key=no support!
Sylvester

Return to Polski