Problem z głośnością utworów

Problem z głośnością utworów

Postby DJDEVIL82X on 24 Jun 2008, 19:28

Witam

Mam problem z jakością mp3 tzn:moje kawałki znacznie różnią się od siebie ,chyba jakością i mimo że na gain jest wszystko ok ustawione to i tak jeden kawałek jest np.cichszy , i to wyraźnie słychać.

Czy da rade jakoś zoptymalizować sobie mp3 żeby wszystkie brzmiały jednakowo !!!!!

Bardzo proszę o pomoc bo granie w ten sposób po prostu jest żenujące :( !!!!!
DJDEVIL82X

Re: Problem z głośnością utworów

Postby tryton on 26 Jun 2008, 12:47

DJDEVIL82X wrote:Witam

Mam problem z jakością mp3 tzn:moje kawałki znacznie różnią się od siebie ,chyba jakością i mimo że na gain jest wszystko ok ustawione to i tak jeden kawałek jest np.cichszy , i to wyraźnie słychać.

Czy da rade jakoś zoptymalizować sobie mp3 żeby wszystkie brzmiały jednakowo !!!!!

Bardzo proszę o pomoc bo granie w ten sposób po prostu jest żenujące :( !!!!!

w praktycznie kazdym programie do obrobki dzieku masz narzedzie normalizacji (normalizuj/normalizacja/normalize) w ktorym mozesz zadac dana wartosc procentowa, lub decybeli do ktorej maksymalnie program ma zglosnic sciezke. musisz wziac porpawke na to ze czasem wiaze sie to z utrata jakosci, czasem sciezka moze byc wogole nieczytelna po normalizacji (bas zbyt buczacy, wysokie klujace w uszy), wiec najlepiej mimo wszystko grac plik zripowany z plyty 1:1 czyli w takiej jakosci i glosnosci w jakiej utwor byl nagrany na plycie. potem ew korekcja gainem.
co do optymalizacji to poprostu ripuj plyty w jednym bitracie, przy pomocy jednego kodeka z podobnymi ustawieniami, wtedy prawdopodobienstwo roznicy w brzmieniu zalezne jest tylko od masteringu plyty, czyli sytuacja analogiczna do grania z klasycznych krazkow (czarnych czy tez srebrnych)
pozdrox
tryton

Postby DJDEVIL82X on 10 Jul 2008, 20:30

Witam

Dzieki wielkie dokladnie tak myslalem zeby zrobic. Ja uzywam programu Saund Forge i mam jeszcze takie pytanie czy da rade poruwnac jakos np jedna mp3 z druga zeby jakos dostosowac ta glosnoc, miec jakis punkt odniesienia ? i co najwazniejsze czy da rady za pomoca tej karty ndzwiekowej korzystac ale z progranmu Traktor DJ Studio ???

Pozdro
DJDEVIL82X

Postby Dj_Hen on 16 Jul 2008, 00:33

mozesz w opcjach mixvibes w zakladce sound ustawic "AUTO GAIN" wtedy program wyrowna wszytskie mp3 do siebie podczas ladowania go do okienka odtwarzacza!
http://www.mixvibes.pl
http://www.myspace.com/dj_hen
djhen@mixvibes.pl
Mixvibes DVS PRO6 ver.6.394/MV7 Producer / U46DJ MK2 / AKAI MPD 16
Dell D600 Latitude
Pemtium M 1,6 Centrino 2MB Cache
1GB RAM
80 GB HD 5400rpm
RADEON 9000 32MB
Dj_Hen

Postby Cpt. Soj on 12 Nov 2008, 01:51

Ja mam trochę inne pytanie, ale jednak związane z tematem. Otóż jak wrzucam zwykłego winyla na bypass w MixVibes'a to jego jakość jest straszna. Ktoś wie o co chodzi? Pozdrawiam
Cpt. Soj

Postby Sylvester on 03 Sep 2009, 13:31

może problem z latencja, moze petla mas, troche za malo piszesz o tym problemie.. (moze jakis sampel zgraj z tym dzwiekiem)
Po drugie najlepiej jest skorzystac z patentu do rozdzielania sygnału kablami Y - wówczas masz sprzętowy bypass i sygnałz gramofonu idzie 1:1 do miksera na wejście phono...
Pozdr
Nie pomagam na Privie / No support by PM.
The rules are simple, no license key=no support!
Sylvester

Return to Polski