[Rozwiązane] Zniekształcenia z opóźnieniem

[Rozwiązane] Zniekształcenia z opóźnieniem

Postby SebastianB on 29 Apr 2008, 11:11

Więc po kolei...

Miałem trochę problemów z MV wcześniej (przycinki) więc stwierdziłem, że zrobię sobie laptopa idealnie pod granie, to powinno wyeliminować wszystkie problemy związane z kompem.

Mój sprzęt:
Laptop Toshiba: Intel Core 2 duo 2 gHz, 2gHz RAM, win XP home sp2
2 x stanton t80, korg km 420, u46mk2, mixvibes DVS
Ortofon scratch i System stantona seryjny na drugim
wszystko świeżo wyważone jak trzeba, winyle wyczyszczone

Stworzyłem nową (5GB) partycję na której postawiłem win xp home.
Przy instalacji zrezygnowałem z jakiejkolwiek sieci, wyłączyłem karty sieciowe (panel sterowania>system>sprzęt)
Powyłączałem niepotrzebne usługi http://www.tweaks.pl/czytaj,niepotrzebne_uslugi,153.html
Zainstalowałem tylko Mixvibes DVS - aktywowałem, sterownik 1.0.16, Audacity oraz Free Registry Cleaner żeby był porządek.

Teraz jak chcę grać wybieram tą drugą "czystą" instalkę, jak chcę "normalnie" korzystać po prostu przeczekuję te 5 sekund jakie dałem sobie na wybór systemu i tyle :)

Wydawało się, że wszystko jest jak trzeba, ale wczoraj zabrałem się żeby wreszcie pograć chwilę dłużej i nagrać to.
Wyjście booth z miksera podłączyłem pod wejście do sprzętowej karty dźwiękowej w laptopie, i zacząłem nagrywać.

Już przy pierwszych dwóch kawałkach wyszły jakieś zniekształcenia, ale zacząłem jeszcze raz, odwróciłem winyla na wszelki wypadek i od nowa. Tym razem nie zniechęciłem się kolejnymi zniekształceniami po prostu dokręciłem ale za chwilę dałem za wygraną.
Wygląda to tak, jakby przez chwilę sygnał z winyla nie był odczytywany.

nagranie tutaj: http://s008.wyslijto.pl/?file_id=039970267025909633520566908
kawałki idą równo, za chwilę zniekształcenie i wchodzący ucieka, dokręcam go, ale za chwilę ucieka już dużo mocniej i generalnie dupa

dodam, że wcześniej nie zauważyłem nic takiego

Code: Select all
Config 2008/04/29 00:32

OS=Microsoft Windows XP  Dodatek Service Pack 2 build=2600  processor=PROCESSOR_IDENTIFIER=x86 Family 6 Model 15 Stepping 6, GenuineIntel
MixVibes DVS  version=6.411  DLL langage=US version=6.290

System Setting
--------------------
Load memory time limit=13  Load time=normal
Low gui priority=Yes   Equalization bypass=Yes
MultiInstance=No

General Setting
--------------------
Nb Mixer Channels=2  Nb Samples=0
Windows Moveable=Yes
TAG V1=Yes   TAG V2=Yes

Mix Setting
--------------------
AutoCue=No  AutoGain=No  AutoBpm at Load=No
Display Pitch=No  Auto Match at load=No
Bpm Range min=100  max=150
Loop in bar boundaries=Yes  Security=No  History=Yes
Compressor=No  Limiter=No

Sound Configuration
--------------------
Nb Sound=2  Nb Mixer=0
Managment Type ASIO
Device=ASIO 2.0 - ESI U46DJ  AsioVersion=0  DriverVersion=2
Latency=5  Driver sampling=44100   Nb Input=4  Nb Output=6
Managment Type ASIO
 1-Urządzenie audio USB 1  2-Urządzenie audio USB 2
 3-Urządzenie audio USB 3  4-Urządzenie audio USB 4

Vinyl Configuration
--------------------
Vinyl1 connected=vinyl version 2
Audio=ASIO source=0:Urządzenie audio USB 1-Urządzenie audio USB 2
Mode=Relative time
Riaa=Yes  Preamp Left=1 db  Preamp Right=0 db Noise Filter=0
45T=No  InverseLR=No   PhaseInv=No
Offset=0 ms
Noise Level=-40.000 db

Config Bypass Riaa=No  Preamp=0 db Noise Filter=0 Hz  Input Latency=0 ms

Vinyl Stats (turntable pitch set to 0 play at normal way)
Time code percent=0.500   Volume max left=0.000  Volume max right=0.000   Volume optimum=0.370
Speed Average(100ms)=0.000  Speed Average(1s)=0.000  Speed Average(3s)=0.000

Vinyl2 connected=vinyl version 2
Audio=ASIO source=2:Urządzenie audio USB 3-Urządzenie audio USB 4
Mode=Relative time
Riaa=Yes  Preamp Left=-1 db  Preamp Right=-2 db Noise Filter=0
45T=No  InverseLR=No   PhaseInv=Yes
Offset=0 ms
Noise Level=-40.000 db

Config Bypass Riaa=No  Preamp=0 db Noise Filter=0 Hz  Input Latency=0 ms

Vinyl Stats (turntable pitch set to 0 play at normal way)
Time code percent=0.500   Volume max left=0.000  Volume max right=0.000   Volume optimum=0.370
Speed Average(100ms)=0.000  Speed Average(1s)=0.000  Speed Average(3s)=0.000

Edit:

Dobra, wydawało mi się, że sprawdziłem wszystko... Na jednej igle zebrało się tyle brudu, że jakość sygnału wariowała, wyczyściłem i wszystko gra :)
SebastianB

Re: [Rozwiązane] Zniekształcenia z opóźnieniem

Postby djtess on 07 May 2008, 23:50

Tobie wystarczyło przeczyszczenie igieł, a ja mam cholerny problem bo igły nowe, 99% quality na każdym vinylu a dość często grając z placka kawałek zaczyna mi pierdzieć, potem przestanie, potem znowu jakiś szmer.... A co ciekawe robi się też tak czasem podczas samego odsługu z virtualnego CDka :))
djtess

Postby SebastianB on 08 May 2008, 10:12

a masz zoptymalizowany system żeby nic Ci nie przeszkadzało (zapchany dysk, pulpit, autostart, antywirus, firwewall, wyłączone niepotrzebne procesy, przeskanowane wcześniej mp3ki itd.)?

w katalogu gdzie masz zainstalowanego mixvibesa powinno być coś takiego "optimization for mixvibes" i tam masz instrukcje co zrobić jeszcze
SebastianB

Postby Dj_Hen on 08 May 2008, 14:21

Dobra, wydawało mi się, że sprawdziłem wszystko... Na jednej igle zebrało się tyle brudu, że jakość sygnału wariowała, wyczyściłem i wszystko gra :)

higiena przede wszystkim!

wracajac do ustawien windowsa dzieki za linka do konfiguracji systemu tez musze tam zajrzec ale polecam tez

URUCHOM -> msconfig, zakladka uslugi

i wylaczyc kilka niepotrzebnych funkcji np dotyczace sieci...
http://www.mixvibes.pl
http://www.myspace.com/dj_hen
djhen@mixvibes.pl
Mixvibes DVS PRO6 ver.6.394/MV7 Producer / U46DJ MK2 / AKAI MPD 16
Dell D600 Latitude
Pemtium M 1,6 Centrino 2MB Cache
1GB RAM
80 GB HD 5400rpm
RADEON 9000 32MB
Dj_Hen

Postby SebastianB on 08 May 2008, 16:19

no właśnie pod tym linkiem masz instrukcje co można bezpiecznie wyłączyć a co nie, samemu lepiej nie grzebać w usługach :-)

a co do badziewia które uruchamia się w autostarcie fajnym programem jest odkurzacz http://www.franmo.pl/odk.htm prócz czyszczenia dysku i rejestru ma taki plugin do sprawdzenia co siedzi w autostarcie razem z opisem co można bezpiecznie wyłączyć
SebastianB

Postby DJDEVIL82X on 16 Jul 2008, 22:55

Prawda jest tak ze ja tez mam ten problem , komp jest nowy ma parę dni i na pewno osiągi ma wystarczające ,gramofony i systemy nówki sztuki !!!!! . Jestem załamany tym wynalazkiem i jego funkcjonalnością. Ten sprzęt po prostu gra sobie jak chce,szumi,trzeszcz,itp itd,- i nie szumi. itp .itd i nie mam zielonego pojęcia już ,dlaczego tak się dzieje. Dochodzę do wniosku ze to jest po prostu tani bubel na którym nie da rady pograć bez komplikacji , jedyna opcja jaka pozostaje to że karta jest uszkodzona bo np.przy wyłączaniu karty przyciskiem Power lub odłączaniu kabla USB powoduje natychmiastowe zawieszenie systemu i zrzucenie na niebieski ekran awaryjnego zamknięcia sytemu ale nie za każdym razem tak się dzieje, być może ma zwarcie ? i podkreślam że nigdy się to nie zdarzyło wcześniej ani też z innej przyczyny , komp jest nowiutki , czyściutki działa jak burza, specjalnie kupiłem !!!!!
A z vinyla działa po prostu pięknie ! Czy ktoś może ma jakiś pomysł ???? Nie za bardzo uśmiecha mi się reklamacja i może jednak coś przeoczyłem ale tak czy siak jest to żenujące i żałuje że chciałem przyoszczędzić bo w tej dziedzinie nie warto !!
DJDEVIL82X

Postby SebastianB on 23 Jul 2008, 09:37

Jakie masz ustawienia?
W jakich momentach Mixvibes Ci wariuje i w jaki sposób?
Jaki masz dokładnie komputer? Zoptymalizowałeś go wg wskazówek "optimalization for mixvibes"?
SebastianB

Return to Polski