by keer on 30 Aug 2007, 21:57
Dj_Hen wrote:Zawsze bedziesz go slyszal.. gramofon to w koncu analogowy sprzet... igla drzy to wydaje dzwiek.. zaloz innego winyla normalnego z jakim utworem tez bedziesz slyszal drgania igly i tym samym dzwiek z vinyla  polecam sprawdzic 
wiem, że z każdego vinyla to słychać.. Pomyślałem, że jak to jest płyta z kodem czasowym, to może coś da się z tym zrobić. Tak myślałem, że to głupie pytanie, no ale cóż zadałem je Najgorsze jest to, że dźwięk z igły często się przydaje (przynajmniej w moim wypadku), gdy czegoś szukam na płycie a nie chcę tego wpuszczać na master, a na płytach z kodem to wkurwia strasznie. Jak podłączyć sprzęt, żeby wpuszczać czasem zwykłe winyle bez męczęnia się z przepinaniem kabli ?? Chodzi mi o podłączenie z Mayą 44 USB i przedwzmacniaczami.
-

keer
-
by Dj_Hen on 31 Aug 2007, 00:41
Pewnie ze mozna! Najprostasz opcja to przez rozgaleznik chinch w ksztalcie Y podpinamy gramofon pod Y i jedna koncowke (stereo) do mixera pod phono, a druga koncowke (stereo) pod karte dzwiekowa pod phono. zajzyj do tematu tips & trick na polskim forum.. opisalem tam jak to zrobic wiec zapraszam http://www.mixvibes.DJ/viewtopic.php?f=124&t=7648&sid=199a4f1cb54b91c8a9b8039e568d17d1albo jest jeszce druga opcja! w programie na odtwarzaczach jest opcja BYPASS.. jak ja wcisniesz wtedy przedostaje sie orginalny dzwiek z vinyla i mozesz grac normalnymi plytami! Zeby wrocic na sygnal cyfrowy mp3 z mixvibesa poprostu wylaczasz BYPASS i znowu dziala plyta z kodem! Pozdro
-

Dj_Hen
-
-
by Ponk on 31 Aug 2007, 00:57
halved wrote:zastanawiam sie czy ty czytales co napisal keer :D Oczywiście chodzi o płyty mixvibesa V2B, a systemy mam M44-7
sory niedoczytalem, odrazu zapalilem sie do pomocy :/ ciesz sie ze niemasz ortofonow one to "piszcza", bypass chyba jest tylko w skórce "LCD" , ale moge sie mylic
Toshiba Satellite Dual-Core, 1,730MHz, 1014MB RAM Vestax PDX 2000 MKII Vestax PMC 05 PRO III - sprzedam! Ecler HAK 360 Numark TT500 Mixvibes U46 MKII Mixvibes Producer Akai MPD 16
-

Ponk
-
-
by keer on 03 Oct 2007, 20:53
Chciałbym używać u46 mk2 także jaką zwykłą kartę dźwiękową, żeby słuchać sobie np. mp3 w winampie. Jest jednak pewnien problem. Kable są podłączone tak jak do szaleństwa na mixvibie i jak zapuszczam coś winampie lub po prostu sobie coś mixuje na gramofonoach - gra. Jednak gdy wyłącze mixer i włącze z powrotem - nic nie gra i muszę włączać kompa jeszcze raz. Tak samo sie dzieje jak wyłącze u46 mk2 i włącze z powrotem. Nic juz wtedy nie gra i trzeba robić restart kompa. Czym to jest spowodowane i czy da się coś z tym zrobić? Drugra sprawa - Gainy na karcie nie działają.. powinny chyba regulować sygnał z inputów, ale tak się nie dzieje mimo tego, że karta jest nowa (kupiona w poniedziałek)  Trzecie sprawa: Na jednym z decków mam ciągle quality na poziomie ok. 70% przez co ten deck troche muli przy beat jugglingu i skreczu. Gdy wykonuje na nim szybsze ruchy płytą, dźwięk jak by się cofa na vinylu i ucieka spod ręki co uniemożliwia jakieś sprytniejsze kombinacje. Sprawdzałem kable od tego gramofonu i są w porządku, zamieniałem także systemy i montowałem do niego ten z drugiego gramofonu, na którym quality jest zwykle na 100% i na którym wszystko dobrze śmiga. Mimo zmiany systemu dalej jest na nim 70%. Czy wysokosć quality moze być odpowiedzialna za to uciekanie dźwięku na jednym z gramofonów czy jest to raczej wina komputera ?? Ostatni problem: Oba gramofony grają na tym samym kanale w mixerze chociaż wszystko podłączyłem zgodnie z tematem Hena o konfiguracji. Coza tym idzie oba kanały tną się jednocześnie przy użyciu crossa. Dłubałem w ustawieniach (Options -> Sound -> ASIO Setup -> Audio Output) i próbowałem już chyba wszystkich kombinacji, żeby były na oddzielnych kanałach na mixerze.. Niestety nie udało mi się. Jak odłączam z tyłu karty kable z outpu 3 i 4 (czyli prawy gramofon) to nic się nie dzieje.. dalej wszystko gra.. Po prostu z output 1 i 2 z karty wychodzi sygnał z dwóch gramofonów. Pewnie to kwestia złej konfiguracji i jakiegoś mojego niedopatrzenia choć sprawdząłem wszystko już kilka razy. Gramofony to technicsy 1210 m3d a systemy to m44-7. Komputer to athlon 64 3200+ (ok. 2ghz), 512 ramu, radeon Xpress 1250. KOmp jest stacjonarny i dość mocno zaśmiecony. Jestem świeży w tym temacie.. sprzet mixvibesa mam od środy, więc prosze o wyrozumiałość 
-

keer
-
by Dj_Hen on 10 Oct 2007, 17:25
Chciałbym używać u46 mk2 także jaką zwykłą kartę dźwiękową
Mozesz jej uzywac... podpinasz wszytsko do niej tak jak chcesz a wyjscie miox out sluzy jako sygnal wyjscia z niej! Nie rozumiem co ma wylaczenie mixera do braku sygnalu z karty USB (opisz bardziej ten problem) Po wylaczeniu karty i ponownym uruchomieniu zwroc uwage czy system odnajduje sterowniki i widzi podpieta karte! Moze byc tak ze Power Off odcina tylko zasilanie karty albo usuwa sie z portu USB.. ( normalnie powinna po wlaczeniu uruchomic sie sama i windows powinien odlaezc urzadzenie USB i odnalezc karte) Gainy na karcie nie działają
Gainy na karcie dzialaja ale tylko przy opcjach MIC, HI-Z (gitara) i Sluchawki.. pozostale wejscia phono/line maja zbalansowane i wspolne przedwzmacniacze sygnalu wewnatrz.. wiec pokretla sluza tylko do pozostalych wejsc z przedniego panela karty! Na jednym z decków mam ciągle quality na poziomie ok. 70%
Sprobuj podlaczyc gramofon na ktorym masz slabszy sygnal po drugie gniazdo na karcie i zobacz jaki jest efekt! Jesli bedzie nadal tak samo to znaczy ze wina moze lezec w Twoim gramofonie (kablach, uziemieniu, stykach stereo gdzie wkrecasz igle w ramieniu gramofonu) Napewno nie jest to wina programu! Taka przypadlosc ma miejsce tylko w przypadku kabli i gdzies na drodze do sygnalu karty (pozniej juz nie ma znaczenia) wiec problem lezy najprwadopodobniej w kablu albo stykach (skoro igly sa okej) Oba gramofony grają na tym samym kanale w mixerze
To jest prosta sprawa! Na odtwarzaczy playerze masz podany kanal w kwadratowym nawiasie [01] albo [02] zwroc uwage czy masz na lewym [01] a na prawym [02] jesli nie to poprostu kliknij w ta cyferke to zmieni sie kanal ktory chcesz wybrac! To powinno pomoc! daj koniecznie znac czy problemy udalo sie rozwiazac! YO! jakby co polecma sie na przysdzlosc 
-

Dj_Hen
-
-
by keer on 10 Oct 2007, 20:03
Dzięki za odpowiedź Hen, choć już zdążyłem to wszystko rozkiminić od czasu napisania tego postu. W sumie nie mam już żadnych problemów i jestem bardzo zadowolony z tego mixvibesa. Jedynie więcej ramu by się przydało bo przy szybkich jugglach trochę się przycina.. Teraz już tylko wystarczy ulepszać kompa, żeby śmigało bez zarzutów nawet przy szybkich ruchach płytą na obu deckach w tym samym czasie (no prawie w tym samym). Sprawa z mixerem była prosta... chwila zaćmienia nastapiła w mej głowie i zapomniałem o blokadzie przełączników phono/line w mojej SA-5'tce. Długo mialem podpięte tylko gramofony pod mixer, więc byłem przyzwyczajony, że po wyłączeniu go i ponownym włączeniu mam owe przełaczniku są ustawione na phono. Jak sie ustawi oba na line, to po wyłączeniu mixera resetują się do pozycji phono. Co do 70% quality na jednym z decków sprawa była prosta. Wystarczyło poślinić styki na headshellu i przeczyścić igłę. Mam jeszcze takie pytanko ... Dlaczego czasem resetują mi się wszystkie ustawienia po wyjściu z programu ?? Kilka razy mialem już taką opcje, że po włączeniu programu musiałem wszystko konfigurować na nowo (kalibracja, setup karty itp.). Zapisywałem wszystko, gdy wychodziłem z programu do pliku w formacie "vib". Czasem też mam taka opcje, że jak wrzucam coś na drugi deck to przestawia mi się out na 01. Bywa też, że na pierwszym decku przy wrzucaniu kawałka lub byle czego przestawia mi się na 02 ... Da się to jakoś zablokować, żeby na 1 było out 01 a na 2 out 02 na stałe ??
-

keer
-
by Dj_Hen on 15 Oct 2007, 18:22
Siemasz!
po uruchomieniu programu ustaw sobie wszytski okienka tak jak chcesz stworz sobie dowolna playliste i zapisz ja normlanie do pliku *.vib
pozniej wyjdz z programu i jesli zapyta sie czy zapisac zmainy zrob ze tak!
pamietaj zeby wczesniej zanim wyjdziesz NIE odpinac karty USB. problem ze znikaniem kanalow i spowodowany jest tym ze program moze nie "zobaczyc" karty USB i pozniej w opcjach ustawin SOUND znikaja zrodla "DEVICE" obok ASIO (robi sie z 3 na 1) wystarcz zazncazyc 3 i wtedy karta dziala na 3 wyjsciach!
uruchom program i powinno byc wszytsko ok!
-

Dj_Hen
-
-
by keer on 31 Oct 2007, 19:43
witam. Znów mam kilka pytań apropos programu DVS: 1. Wie ktoś może jak przesunąć odtwarzacze w mixvibesie DVS, żeby były na górze, a drzewka i media base'y na dole ?? Tak jak np. na tym zdjeciu: http://www.microfusa.com/data/upload/di ... _dvs2G.jpgPróbowałem na rózne sposoby i dupa... 2. Prosił bym kogoś o opisanie funkcji punktów cue.. Jak się ich używa i do czego mogą się przydać przy graniu z płyt z kodem.. 3. Czy da się przesunąć te początkowe punkty cue (przed początkiem kawałka - pomarańczowa kreska), tak, aby było więcej pustego pola przed rozpoczęciem kawałka ?? Przez to ciężko czasem skreczować lub dograć jakiś kawałek ponieważ przy cofnięciu płyty za bardzo w tył (za punkt cue) , kawałek lekko się przycina na początku i nastepuje dziwne, czasami kilkukrotne przycięcie. Na ułamek sekundy wtrąca się dalsza część utworu, potem włącza się ta część która powinna grać i znowu na chwilkę wtrąca sie dalsz częśćkawałka... Po tym zwykle zaczyna już grać normalnie... Te "przycięcio-wtrącenia" trwają jakieś ułamki sekund a całe przycięcie trwa około sekundy. Zwykle nawet kawałek nie wypada z tępa. Sądzę, że to się dzieje właśnie przez ten poczatkowy punkt cue, ktory jest za blisko pierwszego dźwieku kawałka... Zawsze te akcje dzieją się na początkach mp3. Jeśli ktoś wie na czym polega problem, proszę o pomoc. Tutaj fotka tych początkowych punktów cue i małego miejsca między pomarańczową kreską cue a pierwszym dźwiękiem:  pozdeer 
-

keer
-
by Dj_Hen on 01 Nov 2007, 23:14
Siemasz! 1. Jesli chcesz przestawic okienka musisz w OPTIONS/GENERAL zaznaczyc "Display Windows Caption" (u gory) wtedy pojawia Ci sie ramki jak w normlanym windowsie i mozesz chwytac i przesowac okienka normlanie (mixvibes ma funkcje przyklejania automatycznie okienek w poszczegolne miejsca ekranu.. mozesz z tego skorzytac!)  2. Punkty Cue dzialaja jak naklejki na vinylach lub pamiec w odtwarzaczach CD. Program pamieta poszczegolne "czasy" kawalka ktore mozesz w dowolnym czasie przywolac dla poszczegolnych plikow mp3 (CUE nie dziala na ABSOLUTE MODE, tylko na RELATIVE TIME I REALATIVE ALL.. i jesli chcesz zapisac utowry z punktami CUE musisz zapisac plik nie jako media base tylko jako sequnece) 3. Tak da sie! Mozesz to zrobic na trzy sposoby: - dokleic sobie troche ciszy przed kazdym z Twoich 8000 plikow mp3  powodzenia hehe - albo wylaczys opcje "AUTO CUE" - mozesz tez ustawic dluzszy poczatek rozbiegowki na vinylu (program bedzie zczytywal pozniej kod czasowy od brzego vinyla) ostaw wieksza liczbe w opcji "SEARCH TIME" (zamiast 30 zrob 60 lub wiecej wedlug gustu i zobacz czy wystarczy Ci taka opcja!) Daj znac czy udalo sie rozwiazac problemy! Pozdro!
-

Dj_Hen
-
-
by keer on 05 Nov 2007, 19:37
1. Dzięki wielkie... nie zauważyłem tej opcji 2. A no właśnie.. ja używam absolut mode, dlatego nie działają mi te punkty Cue. 3. Doklejanie ciszy faktycznie nie ma sensu, bo za dużo z tym roboty. Opcje Auto Cue mam wyłączoną od dawna. Jeśli chodzi o tą dłuższą "rozbiegówkę", to masz na myśli okienka "offset" w zakładce Vinyl ?? A co do tego Search Time'u, to nie zauważyłem jakiś szczególnych różnic między ustawieniem 1 a 100. U mnie opcja offset w zakładce vinyl działa własnie jak opisana przez Ciebie "rozbiegówka". Mam ustawiony offset na 500 i dzięki temu właśnie program czyta kod czasowy dalej od krawędzi płyty. Ale to już nieważne w sumie, ponieważ zauważyłem, że problem nie tkwi w braku miejsca przed kawałkiem. Zauważyłem, że na jednym decku mam ciągle ok. 60% quality. Nie wiem czym to jest spowodowane. Kable są raczej ok. Zamiana systemów też nic nie dała...  Podejrzewam, że to własnie przez to występuje przycinanie na początku kawałków i mulenie przy szybszych jugglach na lewym decku.
-

keer
-
Return to Polski
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests
|
|
|