Krotki opis konfiguracji, ustawien, kalibracji programu MIXV

Krotki opis konfiguracji, ustawien, kalibracji programu MIXV

Postby Dj_Hen on 17 Jul 2007, 10:22

Krotki opis konfiguracji, ustawien, kalibracji programu MIXVIBES, ktory pozwoli na szybsze i sprawnijesze dzialanie programu na waszych systemach!

NA TEMAT KARTY I STEROWNIKOW:

- Podstawowy problem to sterownik dodawany do karty U46DJ Mk2 wersja 1.0.26! Trzeba go wymienić na 1.0.16 pochadzacy ze zwykłej i poprzedniej karty ESI (nie firmowanej jeszcze mixvibes)!

- Zainstalowalem ASIO4ALL ale tylko zabieralo procesor jako dodatkowy program "filtrujący i obliczający" parametry karty wiec się go pozbyłem i zostawiłem tylko sterownik ESI 1.0.16 (najlepsze rozwiązanie)
http://www.mixvibes.com/driver/install_U46DJ_v1.0.16.zip

NA TEMAT PROGRAMU I SETUP'u:
- W opcjach programu należy postępować zgodnie z załącznikami .jpg (jest to najbardziej optymalna i wydajna konfiguracja jaka udało mi się ustawić.. moim celem było odciążenie procesora.. i powiodło się! (100% jest w szczytowych momentach) to co jest zaznaczone musi być zaznaczone, a co nie uważam za niepotrzebne!

- Bardzo ważne jest aby zwrócić uwagę na LOW GUI uwaleni prawie 20% procesora i daje swobodny luz na operacje systemu mixvibes

- W konfiguracji OPTIONS-MIX warto ustawić Auto Cue"NO", powód?: ponieważ program znajduje pierwszy dźwięk w mp3 i ustawia go na początek kodu czasowego vinyla (punkt CUE jak auto CUE w Pioneer CDJ) co trochę przeszkadza w skreczowaniu, gdyż nie zostawia miejsca na ruch vinylem "przed dźwiękiem"

- Warto odznaczyć Calculate BPM/Peak At Load - powoduje to analizę dziwie ku, obliczanie ścieżki i momentów peak (czyli beatu - werbli, hi-hatow itp) powoduje to dodatkowe obliczenia w momencie ładowanie pliku do odtwarzacza i zabiera pamięć procesora! (minus tej operacji jest taki ze trzeba zrobić analizę swojej playlisty "Francuzi nazywają to 'Media Base'" co zajmuje dłuższą chwile, jeśli oczywiście XP nie odmówi posłuszeństwa w trakcie obliczania, radzę pozostawić program w trakcie obliczania w spokoju i poczekać aż koperta kursora myszki zniknie). Polecam tez ustawić skale BPM ponieważ program jest bardziej podatny na tempa, które są mrozikami np. 46=92 albo 125=150 BPM! Najlepsza jest oryginalny przedział ustalony przez Francuzów.
Image
Image

Ustawienia Latencji!:

- Po zainstalowaniu sterownika 1.0.16 w opcjach karty dziejowej wybieramy ASIO i model ESI 2.0 U46DJ

- Wybieram SETUP i przechodzimy do konfiguracji WYJSC karty USB i wybieramy, który kanał/gramofon ma być przypisany do karty np. gramofon lewy to 1/2 gramofon prawy to 3/4 konfiguracja 3-go wyjścia kart USB 5/6 to możliwość podpięcia pod 3 kanał mixera np. wyjścia z samplera programu mixvibes! (źródła wybieramy w kwadratowych nawiasach na interface programu [01] [02] [03])

- Klikami Control Panel i tu wybieramy LATENCJE! im mniejsza tym lepsza reakcja vinyla na skrecz, ale większe obciążenie procesora! ja polecam próbować konfiguracji wg upodobania miedzy 128 a 256!
Image

Ustawiania Kalibracji i sygnału karty!

- Ustawiania powinny przypisać się same jak na załączonym pliku setup4.jpg!
- Podstawowa sprawa to ustawić "M" czyli MUTE na sygnale monitora. W przeciwnym razie będziemy słyszeć kod czasowy vinyla (straszny pisk)

- Druga sprawa to ustawić sygnał PHONO INPUT na od 1,5 do 6 dB max! Później pojawia się przester i "wykres kalibracji" nie daje się odczytać przez co nie można skalibrowac sygnału!
- Quality % to jakość z jaka jest odczytywany sygnał i kod czasowy z vinyla! jeśli spada poniżej 60% to warto sprawdzić igły czy nie są już stare lub zakurzone!
Image

Milego Uzytkowania! :cool:
http://www.mixvibes.pl
http://www.myspace.com/dj_hen
djhen@mixvibes.pl
Mixvibes DVS PRO6 ver.6.394/MV7 Producer / U46DJ MK2 / AKAI MPD 16
Dell D600 Latitude
Pemtium M 1,6 Centrino 2MB Cache
1GB RAM
80 GB HD 5400rpm
RADEON 9000 32MB
Dj_Hen

Re: Krotki opis konfiguracji, ustawien, kalibracji programu MIXV

Postby rWs on 01 Aug 2007, 19:15

Czy ktos mi moze pomoc i wyjasnic taka rzecz :
Kiedy podlaczam wzmacniacz z kolumanmi do karty u46 mk2 niby jest dobrze i odtwarza mp3 na vinylu ale wtedy niedziala mixer a kiedy wzmacniacz podlacze pod mixer wtedy slychac tylko pisk z vinyla.
. Uzywam programu mixvibes DVS .

ps: cale te urzadzenie do odtwarzania mp3 na vinyl posiadam od 2 dni i duzo nie rozumiem wiec prosze o wyrozumialosc :) a i jeszcze chcialem dodac ze szukalem na tym ( polskim ) forum zeby nie bylo ;)
rWs

Postby halved on 02 Aug 2007, 12:22

hmm... n ojest tak ze gramofony podlaczasz do u46.... u46 jest podlaczone do kompa przez usb... i wyjscia z karty do line in w mixerze. Wyjscie z mixer ( record czy cos ) do wieży i powinno byc alles okej.
halved

Postby rWs on 03 Aug 2007, 13:34

oki zaraz cos poprobuje mam dwie opcje i troche czasu :) a tak po zatym na jakim systemie gracie XP czy Vista bo ja narazie probuje na XP jesli uda mi sie wtedy bede probowal z Vista , sa jakies roznice ? ewentualnie problemy ?
rWs

Postby Dj_Hen on 06 Aug 2007, 20:47

Witam!

Jesli z mixera wychodzi pisk... nagrany na vinylu jako kod czasowy.. zalecam ustawic zgodnie z ostatnim Foto w pierwszym poscie tego forum!

http://www.putfile.com/pic.php?img=6015077

Kolo zegarka masz ikonke karty U46DJ i tam musisz znaznaczyc literke M (mute) na suwakach od monitora karty!

Powinno pomoc! Daj znac jak poszlo!

Pozdrawiam!

Aha uzywam XP.... Vista boje sie ze jest "za ciezka" na mojego laptopa! :banghead:
djhen@mixvibes.pl
Dell D600 Latitude
1GB RAM
80 GB HD 5400rpm
RADEON 9000 32MB
Dj_Hen

Postby fidser on 14 Sep 2007, 12:42

witam!
Dlaczego jest potrzebna zmiana sterownika U46DJ Mk2 1.0.26! na 1.0.16???
Przy zmianie na 1.0.16 - w opcjach--->sound na outputach mam NOT CONNECTED a na screenach DJ hena sa URZADZENIA AUDIO USB!!!
Na sterownikach 1.0.26 jest 1-L:UR6DJ 1/2 2-R:U46DJ 1/2 i tak na kazdym outpucie, tylko po dluzszym graniu slychac trzaski!!! Kalibracja 100% quality :?:
Jak temu zaradzic bo meczy mnie to strasznie? PZDR! :bow: :help:
mixvibes DVS ver 6.363 / u46mk2
HP compaq nx 7300
2 gb RAm
Intel Core 2 Duo T5500 1.66GHz
120 gb hd
e-mu xboard 61
Numark dxm 06 + tt500 +tt200
fidser

Postby Dj_Hen on 14 Sep 2007, 19:30

Na sterownikach 1.0.26 jest 1-L:UR6DJ 1/2 2-R:U46DJ 1/2 i tak na kazdym outpucie, tylko po dluzszym graniu slychac trzaski!!! Kalibracja 100% quality

Wlasnie dlatego powinienes zmienic na sterownik 1.0.16! Jest to sterownik troche starszy i dedykowany do tej samej karty tylko jeszce pod satar nazwa ESI. Ten stewrownik nie jest az taki "ciezki" dla systemu operacyjnego przez co MIXVIBES dziala szybciej i sprawniej!

Przy zmianie na 1.0.16 - w opcjach--->sound na outputach mam NOT CONNECTED

Jesli masz komunikat NOT CONNECTED to moze jest to kwestia tego ze Twoje USB nie czytalo karty.. Sproboj odinstalowac karte (tj. sterownik niezaleznie jaki masz czy 1.0.26 czy 1.0.16).

Prosze pamietac ze wsyztskie urzadzenia USB instalujemy najpierw sterowniki i oporogramowanie a pozniej dopiero wtykamy kabelek USB i windows juz sam odnajdzie urzadzenie i zaistaluje pozostale sterowniki! (czasem trzeba kliknac przy isntalacji "MIMO TO KONTYNUJ"

Tak wiec radze odistalowac wszytskie sterowniki jakie byly dotychczas na kompie i zaistalowac jeszce raz 1.0.16 i podlaczyc karte U46DJ MK2 pozniej uruchomic program i jesli opcje SOUND -> ASIO -> SETUP nie odnajdzie sam ustawien 1/2 3/4 5/6 to prosze poprosru je wybrac i ustawic tak jak na screenach!!

Daj znac jak poszlo i czy dziala?

PZDR!
djhen@mixvibes.pl
Dell D600 Latitude
1GB RAM
80 GB HD 5400rpm
RADEON 9000 32MB
Dj_Hen

Postby fidser on 15 Sep 2007, 18:11

No teraz jest cud miód i orzeszki. Moim bledem przy instalacji bylo to ze nie instalowalem karty na kazdym wejsciu usb :P: Dzieki hen.
Jak na imprezach spawuje sie program?? Zadnych wtop jak na razie??
mixvibes DVS ver 6.363 / u46mk2
HP compaq nx 7300
2 gb RAm
Intel Core 2 Duo T5500 1.66GHz
120 gb hd
e-mu xboard 61
Numark dxm 06 + tt500 +tt200
fidser

Postby Dj_Hen on 15 Sep 2007, 18:41

Ciesze sie ze wszytsko gra!

U mnie nie bylo zadnych problemow na imprezach, a tym bardziej ze uzywam MIXVIBES'a prawie do oporu przy uzyciu samplera AKAI MPD16, loop'ow i efektow i nic sie nie zawiesza!

Jedyny problem jaki mialem to jakis komputerowy klubowicz postanowil mi zaknac klapke od laptopa :evil: bo chyba stwierdzil ze bedzie oszczednie go zamknac skoro gram z vinyli i moj laptop zrobil SHOTDOWN! :arrgghh: ale mialem zasilacz do karty USB i do tego uzywalem kabli rozdzielaczy chinch Y wiec byla chwilka ciszy ale szybko przerzucilem sie na jakieos vinla i juz bylo ok! To moja jedyna przygoda z MIXVIBES'em!
djhen@mixvibes.pl
Dell D600 Latitude
1GB RAM
80 GB HD 5400rpm
RADEON 9000 32MB
Dj_Hen

Postby fidser on 16 Sep 2007, 13:30