by Sylvester on 21 Nov 2011, 10:46
Cześć
Wbrew pozorom trudno odpowiedzieć na to pytanie, bo nawet teoretycznie bardzo dobry laptop może posiadać hardware powodujący konflikty.
Dlatego moim zdaniem najważniejsze co powinieneś wziąć pod uwagę przy zakupie laptopa to możliwość jego zwrotu/wymiany.
Co do samego sprzętu - patrz aby procesor był Intela, nie AMD.
Systemu operacyjny - ja zatrzymałem się na XP Pro i do pracy z mixvibes jestem z niego zadowolony, co prawda 32bitowa architektura pozwali na wykorzystanie maks. 3,5GB RAM (czyli np. z dwóch kości po 2GB, 0.5GB nie zostanie nigdy wykorzystane) ale i to wystarcza do pracy stabilnej i szybkiej.
Aktualnie nie kupisz lapka z fabrycznie dodanym XP, więc patrz aby przypadkiem nie była to Vista tylko Win7.
Oczywiście wszystko co piszę ma sens przy założeniu że komputer jest zoptymalizowany do pracy z audio (mogę Ci na mail podesłać przewodnik optymalizacji, jak coś to podaj adres, może być na priv)
i będziesz użytkował go w taki sposób aby utrzymać system w porządku.
Co do marek moje najgorsze doświadczenia to Acer, HP,
dobre to natomiast FujitsuSiemens, IBM/Lenovo, ale jak wspomniałem na początku - nie ma tu ścisłej zależności, bowiem praktycznie wszyscy producenci bazują na podzespołach innych firm, więc powstaje ryzyko że w danym okresie, użyty komponent może powodować problemy.
Tu na pewno ukłony w strone Apple, bowiem większość bebechów w swoich kompach produkują oni sami.. Ale to trochę temat bowiem Mixvibes ma na Maca program Cross a DVS Ultimate jest tylko na Windows..
Pozdr
Nie pomagam na Privie / No support by PM.
The rules are simple, no license key=no support!