problem U-Mix Control Pro a macbook pro

problem U-Mix Control Pro a macbook pro

Postby ptfm on 15 Apr 2011, 14:21

Hej
Mam problem. Po odinstalowaniu Cross DJ z mojego poprzedniego maca na nowy nie działa mi controler jako karta audio, jedynie jako kontroler MIDI. Po uruchomieniu programu działa, kontroler działa, ale dzwięk jest jedynie z wbudowanej karty. Nie znajduje controlera jako karty muzycznej zewnętrznej. Mam zainstalowany najnowszą wersje Cross DJ i sterowniki do U-Mix controlera na maca.
Ktoś może mi pomóc ?
ptfm

Re: problem U-Mix Control Pro a macbook pro

Postby Sylvester on 15 Apr 2011, 15:07

Hej

czyli w Cross, w opcjach, zakładka audio, pierwsze pole wyboru nie widzi "MixVibes U-Mix Control Pro", masz tylko 3 opcje"Built-in ..."

??

Pzdr
Nie pomagam na Privie / No support by PM.
The rules are simple, no license key=no support!
Sylvester

Postby ptfm on 15 Apr 2011, 19:27

hej
dokładnie w opcjach audio mam tylko built-in. o dziwo po zainstalowaniu sterowników do u46 i podłączeniu do maca, pojawia się jako karta do wyboru(u46). nie po to jednak kupiłem opcje control pro z wbudowaną kartą aby grać z mojej poczciwej 46tki ;)
pozdr
ptfm

Postby Sylvester on 16 Apr 2011, 13:37

dam znać po weekendzie sprawdzę na mbp, na zwykłym macbooku otwiera mi się bez problemu, ale pamiętam ze raz na mbp nie widział audio z U-Mix Control Pro i była to jakaś błahostka..

(Edit) Add:

A powiedz czy widzi go na liście w: Preferencje Systemowe -> Dźwięk -> zakładka Wyjście

po drugie: odpal panel U-Mix Control Pro i powiedz czy jest szary i wyświetla Device Unplugged

po trzecie: druga generacja macbooków pro (ta ostatnia z wymienną baterią) ma "gorszy" port USB ten przy wejściu zasilacza - nie zawsze działa stabilnie, przełącz U-Mix Control Pro do portu po stronie z gniazdami firewire

Pozdr
Sylvester

Postby ptfm on 18 Apr 2011, 13:32

Na zwykłym działał mi bez problemu, no ale los sprawił że jest pro i nie działa
1. Nie widzi go na wyjściu (Preferencje Systemowe -> Dźwięk -> zakładka Wyjście) stąd moje spekulacja że w jakiś magiczny sposób nie mam poprawnie zainstalowanego sterownika
2. panel jest szary i wyświetla device unplugged
3. jest to najnowsza generacja, tylko 2 porty usb posiadam. zastanawiam się czy może jest szansa że po prostu mam za nowy na nim soft os.x 10.6.7 na którym ten sterownik nie hula ?

pytanie 1, Czy może to być forma zabezpieczenia przed instalowaniem tego oprogramowania na kolejnym komputerze ? ( miałem na mac-u i kompie stacjonarnym, z maca odinstalowałem i teraz zainstalowałem na mac-u pro) czy trzeba jakoś to zgłosić ? (takie info znalazłem gdzieś na forum, ale już napisałem pm do uncle vibes-a, choć nie mam odp i nie wiem czy wogule jest taka potrzeba)
pytanie 2, może jakieś inne sterowniki ? w sensie może asio4all spróbować zainstalować i skonfigurować pod wyjścia z control-pro, ale pytanie czy wtedy kontroler MIDI będzie działał
pytanie 3, słaby port usb w macu (swoją drogą jakaś parodia wtedy by była) może nie dawać wystarczająco mocy aby działała karta ?

dzięki za odp.
ptfm

Postby Sylvester on 21 Apr 2011, 10:21

- Nie jest to kwestia osx 10.6.7., U-Mix Control Pro jest kompatybilny od 10.4 wzwyż,
- co do aktywacji - fakt - maksymalnie może być przeprowadzona na 2 komputerach, ale nie sądzę aby zabezpieczenie objawiało się w ten sposób (po prostu program by się nie uruchomił),
- asio4all jest tylko na windows także to odpada ale idąc tym tropem - jaki masz sterownik - z płyty CD dołączonej do zestawu czy ściągnięty z tutejszego forum - downloads center (tu może być nowszy),
- słaby port w macu to nie parodia - wpisz w google: macbook pro usb port problem, ale to kwestia bardziej jego przepustowości niż natężenia prądu.. (oczywiście próbowałeś U-Mix Control Pro w obu portach?)
Pozdr
Sylvester

Postby Sylvester on 23 Apr 2011, 12:09

Hej

Pobawiłem się trochę U-Mix Control Pro na MBP i jeden raz na kilkanaście prób nie widział audio, wystarczyło jednak wyłączyć USB i włączyć na nowo i problem był rozwiązany, sterownik audio U-Mix Control Pro 1.0.3. Daj znać jak u Ciebie wygląda sprawa?
Pozdr
Sylvester

Postby Sylvester on 09 May 2011, 09:58

Hej

rozwiązanie problemu to najświeższy firmware dla UCP
dostępny w download center:
U-Mix Control Pro 4.2
Pozdr
Sylvester

Return to Polski