Cyfrowy vinyl a zwykły (Problem)

Cyfrowy vinyl a zwykły (Problem)

Postby mati90 on 20 Sep 2010, 14:07

Witam

1.Problem

Używam MixVibes U MIX-44, 2 cyfrowe vinyle wszystko gra ładnie, jednakże zastanawiam sie czy jest możliwe podczas uzytkowania programu jeżeli gram na 2 cyfrowych vinylach i podczas mixu chcę zamienić 1 cyfrowy vinyl na inny (zwykły) z samplami do sratch-u

jest to pokazane na poniższym filmie z innym softem i kartą

http://www.youtube.com/watch?v=Vsqu7KaNkcU
4:42 min

autor nagrania na moje zapytanie jak to zrobil odpowiedział mi tak:

the line out of my turntable is connected with my soundcard(for my DJ software) and with my mixer, so i ve only changed the input sound in the mixer (line in to phono)

zrobilem to samo lecz nie słychać muzyki z normalnego vinyla czy trzeba coś zmienić w programie czy taka opcja jest wogóle nie możliwa z tą kartą ?

2. Problem

Powyższy system DVS mam już od stycznia tego roku, lecz przy mixach mam dość poważny problem

ciężko go opisać słowami, więc posłużę się także powyższym filmem

0:50 min tego tricku nie udaje mi sie wykonać, ponieważ ścieżka tracku przesuwa się do tyłu i za każdym razem jak chcę powrócić vinylem do mojego obranego "cue pointa"muszę wykonać większy obrót cofnąć się o pare stopni do tyłu, niewiem czy to jest kwesta odpowiedniej konfiguracji czy poprostu ta karta tak ma.

Proszę o wyrozumiałość :)

Pozdrawiam
mati90

Re: Cyfrowy vinyl a zwykły (Problem)

Postby Sylvester on 20 Sep 2010, 14:32

Hej

A czy stosujesz kable typu "Y" rozdzielające sygnał z decków?
Jest także opcja z funkcją BYPASS w programie, ale rozwiązanie z kablami Y jest lepsze ponieważ działa "hardwareowo"

Co do przewijania płyty, jeśli jest to jeden obrót to daję 99% że to przeskakująca igła ( dociąż przeciwwagę, podwyższ wieżyczkę ramienia, antiskating daj na 0), napisz jakiego trybu używasz: absolute, relative time, all relative?

pozdrawiam
Nie pomagam na Privie / No support by PM.
The rules are simple, no license key=no support!
Sylvester

Postby crashsugar on 11 Nov 2010, 10:12

Witam
Sylvester wrote:Hej

A czy stosujesz kable typu "Y" rozdzielające sygnał z decków?
Jest także opcja z funkcją BYPASS w programie, ale rozwiązanie z kablami Y jest lepsze ponieważ działa "hardwareowo"

pozdrawiam

czy mógłbyś opisać jak to ma być połączone ? po jednym wtyczce Y na kazdy kabel wychodzący z gramofonu dobrze rozumiem ??

i czy bypass to jest to samo co przełączniki sources w Cross 1.4 ?
crashsugar

Postby Sylvester on 15 Nov 2010, 11:17

tak, na każdy gramofon potrzebne są dwa kable "Y", wpinasz je w chinche od gramofonu, jedną parę (lewi i prawy kanał) wpinasz w wejście PHONO na mikserze, drugą parę w input do interfejsu od MixVibes. Sygnał Output podajesz na wejście LINE w mikserze na tym samym kanale.
Jeśli chcesz używać MixVibes przełącznik źródła zostawiasz na Line, jeśli chcesz użyć zwykłych winyli - PHONO.
Rozwiązanie jest o tyle fajne iż nie musisz mieć włączonego kompa aby grać z normalnych winyli, sygnał z decka idzie po prostu hardwareowo.

Co do Cross to tak, pola SOURCES na środku okna działają jak bypass.
Sylvester

Postby crashsugar on 15 Nov 2010, 22:29

już zrobiłem i działa jedyny problem jaki mam to to że dźwięk z normalnych winyli jest sporo cichszy. Może jest jakiś sposób aby choć troche zniwelować różnice w głośności ? Nie jest to jakiś duży problem bo gainem spokojnie sobie to wyreguluje ale fajnie by było gdyby dało sie to jakoś zrobić
pozdro
crashsugar

Postby Sylvester on 16 Nov 2010, 11:39

ale używasz kabelków Y czy bypassu w programie?
pozdr
Sylvester

Postby crashsugar on 22 Nov 2010, 00:48

kabelek Y
może to być kwestia ustawienia gainów na vinylach z timecode'm ?może za wysoko jest ?
crashsugar

Postby Sylvester on 23 Nov 2010, 11:14

nie nie, jeśli jest to kabelek Y to tylko kwestia w mikserze, chodzi o to że kabel ten rozdziela sygnał i do miksera na Phono wędruje "goły" sygnał z gramofonu. Komp karta itp nie mają tu na nic wpływu. Musisz mieć albo wpięte do wejścia liniowego, albo masz wejście uniwersalne (z dodatkowym przełącznikiem z tyłu miksera i tam masz wybrane Line a ma byc Phono)

Pozdr
Sylvester

Postby LUCEKZP on 27 Jun 2012, 00:50

Gdzie można zakupić takie kable9bo na necie nie mogę znależć)???Jezeli posiadam 2xTechnics sl1200 mk2 to te kable muszę lutować czy mozna obejśc to jakąś przejściówka???
LUCEKZP

Postby Sylvester on 27 Jun 2012, 16:47

Sylvester

Return to Polski