[1.6.0] Sample rate discrepancy between interface & soft

   Report the issues you noticed while using MixVibes
Forum rules
Users with Cross DJ Mac bought in the App Store please join group User Cross DJ App Store to write in the support forum ucp.php?i=172

Other users must follow these rules.:
* Register your software (User Control Panel > Profile > Serial Number)
* Go to the download center and install the latest versions of software and drivers
* Use the search tool to look into topics
* Check the FAQs to be sure your problem hasn't been solved already
* Write in concise and precise ENGLISH Thank you.

[1.6.0] Sample rate discrepancy between interface & soft

Postby Stealthii on 06 Jul 2011, 20:51

EDIT: Original title changed, see posts below

This bug seems to have only occurred today. Now I can't get rid of it. I use a timecode vinyl setup. Basically the pitch display always tells me the wrong value - when playing at quartz locked 0.0%, the display will show +8.8%. It does not affect the speed of play, the only effects are the pitch display and the BPM display. Pitching still works as intended, but the display of said pitch (and BPM) is always wrong.

I hope this is easy to recreate for you guys, I'll find out if there are any special conditions that cause this problem to arise.
Last edited by Stealthii on 06 Jul 2011, 21:08, edited 1 time in total.
3-hour radio show, Mixvibes Cross only!
http://soundcloud.com/stealthii/isa3
MacBook Pro 13" Summer-2011 16GB RAM, Vertex-III SSD
OSX 10.7.3
Ecler Evo 5 Mixer
Technics 1210MK5 x2
Ortofon S-120 OM carts x2
Image
User avatar
Stealthii
 
Posts: 202
Joined: 24 Nov 2009, 21:56
Location: Belfast, Northern Ireland


Re: [1.6.0] CRITICAL bug - Pitch display offest by +8.8

Postby christiankoopmann on 06 Jul 2011, 20:55

hey,

have you switched the routines? from all relative (the right button) and is an yellow expression mark at the vinyl control buttons?

I think this could be something like J-kut and me had a few weeks ago at Cross DJ RC2 and beta7?

@J-kut maybe we are not alone ;) :cool:

regards
Christian
Image
Image
February 2012 Mixvibes DJ of the Month
DVS 7, Cross (DJ), U-Mix Remote App (iPad & iPhone App)

MEMBER OF:
:cool: c00l People MV Society :cool:
User avatar
christiankoopmann
 
Posts: 1823
Joined: 19 Dec 2008, 15:44
Location: Paderborn, Germany


Re: [1.6.0] CRITICAL bug - Pitch display offest by +8.8

Postby Hannes on 06 Jul 2011, 21:04

Dunno,

I was told it´s been fixed since (speed-refresh on reverse and playback-mode switching)
June 2012 Mixvibes DJ of the month

https://soundcloud.com/han-nes-10/fridaybeatdown2ndedition
no support by pm

beta troll

Macbook Pro 13, late 2011, 6GB RAM, 480GB Crucial M500
Thudrumble TR-1S, Vestax VFX-1, ESI Maya USB+, Rane SL2
User avatar
Hannes
 
Posts: 4168
Joined: 07 Dec 2010, 01:57
Location: Vienna


Re: [1.6.0] Sample rate discrepancy between interface & software

Postby Stealthii on 06 Jul 2011, 21:06

Funilly enough, the flexible mode sets the scroll bar for pitch to match the displayed value. If I press the 0% reset button the display returns to 0%. But now the tune is obviously pitched down. Hmm...

I've FOUND IT!

It turns out to be a sample rate discrepancy between the sound interface, and the software. Mixvibes Cross said the interface was at 96khz, but it was really at 88.2khz. Modifying this setting fixed the issue.

I wonder how this could be avoided in future. Personally I would NOT recommend Mixvibes always force initialize the interface on startup, especially considering this is an Ecler Evo 5 and is used at live gigs (and an initialization pauses the sound for a second) and different DJs would be swapping on and off to use it.

Any thoughts?
3-hour radio show, Mixvibes Cross only!
http://soundcloud.com/stealthii/isa3
MacBook Pro 13" Summer-2011 16GB RAM, Vertex-III SSD
OSX 10.7.3
Ecler Evo 5 Mixer
Technics 1210MK5 x2
Ortofon S-120 OM carts x2
Image
User avatar
Stealthii
 
Posts: 202
Joined: 24 Nov 2009, 21:56
Location: Belfast, Northern Ireland


Re: [1.6.0] Sample rate discrepancy between interface & soft

Postby Hannes on 06 Jul 2011, 22:12

No thoughts on this,

but there seems some trouble with sample rates indeed.
in the beta and the rc as well, i lost all vu-meters on 48Khz startup.
(Steve found this too)

But asides the Gain-Issue no probs for me so far. :neutral:
June 2012 Mixvibes DJ of the month

https://soundcloud.com/han-nes-10/fridaybeatdown2ndedition
no support by pm

beta troll

Macbook Pro 13, late 2011, 6GB RAM, 480GB Crucial M500
Thudrumble TR-1S, Vestax VFX-1, ESI Maya USB+, Rane SL2
User avatar
Hannes
 
Posts: 4168
Joined: 07 Dec 2010, 01:57
Location: Vienna


Re: [1.6.0] Sample rate discrepancy between interface & software

Postby sylMV on 07 Jul 2011, 10:01

Stealthii wrote:It turns out to be a sample rate discrepancy between the sound interface, and the software. Mixvibes Cross said the interface was at 96khz, but it was really at 88.2khz. Modifying this setting fixed the issue.

I wonder how this could be avoided in future. Personally I would NOT recommend Mixvibes always force initialize the interface on startup, especially considering this is an Ecler Evo 5 and is used at live gigs (and an initialization pauses the sound for a second) and different DJs would be swapping on and off to use it.

Any thoughts?


OK, there seems to be an issue there, maybe due to some buggy ASIO drivers (that wouldn't be the first time ... ^^)! But I really don't get the second part, what do you mean exactly ?
SylMV

Image
User avatar
sylMV
 
Posts: 3098
Joined: 04 Jan 2007, 09:38


Re: [1.6.0] Sample rate discrepancy between interface & soft

Postby Stealthii on 08 Jul 2011, 17:18

Simply, if Cross is opened, and the sample rate matches the one currently set in the mixer, nothing happens, there's no disruption to live audio. However if the sample rate differs, the mixer changes itself to match what it's being asked to do (causing a brief silence in audio).
3-hour radio show, Mixvibes Cross only!
http://soundcloud.com/stealthii/isa3
MacBook Pro 13" Summer-2011 16GB RAM, Vertex-III SSD
OSX 10.7.3
Ecler Evo 5 Mixer
Technics 1210MK5 x2
Ortofon S-120 OM carts x2
Image
User avatar
Stealthii
 
Posts: 202
Joined: 24 Nov 2009, 21:56
Location: Belfast, Northern Ireland


Re: [1.6.0] Sample rate discrepancy between interface & soft

Postby Hannes on 11 Jul 2011, 16:02

Update: on 48K startup the VU-Meters are broken, again.
June 2012 Mixvibes DJ of the month

https://soundcloud.com/han-nes-10/fridaybeatdown2ndedition
no support by pm

beta troll

Macbook Pro 13, late 2011, 6GB RAM, 480GB Crucial M500
Thudrumble TR-1S, Vestax VFX-1, ESI Maya USB+, Rane SL2
User avatar
Hannes
 
Posts: 4168
Joined: 07 Dec 2010, 01:57
Location: Vienna


Re: [1.6.0] Sample rate discrepancy between interface & soft

Postby sylMV on 11 Jul 2011, 16:03

Every time you start at 48kHz ?
SylMV

Image
User avatar
sylMV
 
Posts: 3098
Joined: 04 Jan 2007, 09:38


Re: [1.6.0] Sample rate discrepancy between interface & soft

Postby Hannes on 11 Jul 2011, 16:05

Yes,
switching to 44,1 they come back and stay for the session even if changed back to 48K.
Broken at startup though.

btw damn fast response :cool:
June 2012 Mixvibes DJ of the month

https://soundcloud.com/han-nes-10/fridaybeatdown2ndedition
no support by pm

beta troll

Macbook Pro 13, late 2011, 6GB RAM, 480GB Crucial M500
Thudrumble TR-1S, Vestax VFX-1, ESI Maya USB+, Rane SL2
User avatar
Hannes
 
Posts: 4168
Joined: 07 Dec 2010, 01:57
Location: Vienna


Next

Return to Technical Support




Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests

 
 
   
 
© 2014 Mixvibes