KOntroler do mixvibes

KOntroler do mixvibes

Postby kacmil on 24 Dec 2009, 22:54

Witam wszystkich jako nowy user :) i od razu składam wszystkim życzenia świąteczne.
Ale do rzeczy od kilku miesiącyc jestem dumnym posiadaczem mixvibes U-Mix 44 i moje pytanie jest następujące jaki kontroler MIDI mi polecicie do mixvibes.. chodzi mi o kontrolowanie efektów i loopów, z góry dzięki za odpowiedź
kacmil

Re: KOntroler do mixvibes

Postby Sylvester on 28 Dec 2009, 11:37

Cześć!

Wpisz numer seryjny programu w zarządzaniu swoim kontem - zakładka Profil. Uzyskasz dostęp do działu downloads i supportu technicznego.

Co do kontrolera używam LPD8 AKAI i polecam go wszystkim!

Pozdr
Nie pomagam na Privie / No support by PM.
The rules are simple, no license key=no support!
Sylvester

Postby kacmil on 29 Dec 2009, 20:06

Witam, już wpisałem wszytko to o co prosiłeś :) a co do kontrolera możesz mi bardziej opisać jego funkcje i zalety z mixvibes??? co i jak skonfigurować i czy jest jakaś inna opcja co do kontrolera, jeśli chodzi o przedział cenowy to maks tak do 1200 zł jestem w stanie wydać :) pozdrawiam
kacmil

Postby Sylvester on 30 Dec 2009, 12:16

Sam go dobrze jeszcze nie rozgryzłem ; ), generalnie ma 4 banki, w każdym banku pady mogą pracować w 3 trybach, czyli mamy łącznie 96 funkcji do zaprogramowania..
Ja póki co mam go ustawionego do wyzwalania samplera i sterowania 3 parametrami efektów.

Zalety: jest mały, solidny i tani :)

Napisz czego oczekujesz od kontrolera MIDI - czy ma być tylko dodatkiem do wyzwalania punktów cue, sampli, loopów czy chcesz sterować całym softem?
Sylvester

Postby kacmil on 02 Jan 2010, 21:07

Witam zależy mi najbardziej żeby kontrolować efekty i sample, mam gram z gramofonów a na mixerze nie ma efektora i najbardziej mi zależy na efektach i samplach, i moje pytanie skąd wezmę sample?? czy są one od razu zainstalowane z mixvibes czy trzeba samemu poszukać :) a drugą sprawa to zależy mi na kontrolerze MIDI który w przyszłości wykorzystam do pracy w abletonie jako producent. :)
myślałem o tym :
http://www.djshop.pl/k5,studio/i3909,ak ... pd-32.html
kacmil

Postby Sylvester on 04 Jan 2010, 12:12

Ok! Mpd 32 to profesjonalny kontroler, z wieloma funkcjami i możliwościami zarówno pod MixVibes jak i przykładowo Ableton Live.
Jeśli chodzi o konfigurację jakiegokolwiek kontrolera z MixVibes to służy temu funkcja MIDI LEARN która działa w bardzo prosty sposób - wskazujesz myszką w programie daną funkcję, po 3 sekundach, gdy zostanie charakterystycznie podświetlona dotykasz/ruszasz na kontrolerze manipulator pod który chcesz przypisać tą funkcję i wten sposób zostaje ona przypisana :)

Aha a sample najlepiej zbierać we własnym zakresie, MixVibes wypuścił kiedyś płytkę promocyjną z samplami ale trudno mi powiedzieć czy jest jeszcze gdzieś do zdobycia..
Sylvester

Postby kacmil on 04 Jan 2010, 23:36

Aha, dziękuje za odpowiedź :) Faktycznie konfiguracja z tego co piszesz jest dziecinna :) i mój wybór padnie chyba na owy kontroler ma sporo padów, przycisków i guziczków więc na pewno się sprawdzi, i tez myślę już przyszłościowo że owy kontroler wykorzystać do abletona do produkcji, z góry ci dziękuje za odpowiedz, pomogło mi to wiele, co do sampli to przeszukam internet w poszukiwaniu czegoś ciekawego :) jeśli będę miał jakieś problemy będą pytał , teraz muszę kaskę na kontroler uzbierać :P
A bym zapomniał jak mogę nagrywać swoje wypociny?? chodzi mi o zgrywanie setów na komputer(laptopa), co gdzie podłączyć i jakim programem, czy w mixvibes można jakoś nagrywać :) thx
kacmil

Postby Sylvester on 05 Jan 2010, 11:30

MixVibes ma funkcję nagrywania ale nie za bardzo ma ona zastosowanie gdy korzystasz z zewnętrznego miksera... najlepiej jest podać sygnał z wyjścia master (lub Rec Out) miksera do wejścia liniowego w zintegrowanej karcie dźwiękowej w kompie i z niego nagrać to co wychodzi z miksera.. np programem Audacity.
Sylvester

Postby kacmil on 09 Jan 2010, 01:03

Witam, r tak mam w swoim mikserze wyjście rec out, tylko sprawa wygląda tak że mam laptopa i prócz wejścia na mikrofon i słuchawek nie mam innych wejść :( próbowałem podpiąć pod mikrofon lecz w chwili gdy podpięcia pod mikrofon z głośników wydobywa się piszczący dźwięk , próbowałem ściszać systemowo ale nic nie pomaga, druga sprawa czy da rade wyłączyć jakoś te piszczenie gdy igła zaczyna czytać ścieżkę z płyty z kodem czasowym ??A co do kontrolera w przyszłym tygodniu będę posiadał Akai MP24 wiec chyba wystarczy taki kontroler :D
kacmil

Postby Sylvester on 12 Jan 2010, 12:17

Hej

Aby pozbyć się pisku należy w panelu kontrolnym "wymutować" sekcję monitor.
Chyba że używasz sterownika Asio4all??
Sylvester

Next

Return to Polski