witamy wszystkich uzytkownikow mixvibes

Re: witamy wszystkich uzytkownikow mixvibes

Postby MiszynImpossible on 06 Nov 2007, 16:04

Witam Wszystkich!
Mam mixvibes'a DVS 6.363 i karte MAYA 44 USB wszystko chodzi prawie idealnie z tym, że czasem przy bardzo wolnym ruchu płytą dźwięk jest jak by słabej jakości, takie cyfrowy przydzwięk, nie na wszystkich mp3 tak jest ale czasem sie zdarza. Wiecie czego to może być wina i jak to ewentualnie usunąć?
MiszynImpossible

Postby Dj_Hen on 08 Nov 2007, 13:49

SIemasz!

Mysle ze to moze byc wina karty ktora nie radzi sobie z gestym i wolnym "odczytywaniem" kodu czasowego vinyla!
Jesli chcesz pozostac przy MAYA to polecam zwiekszyc sobie latencje (na bufor size 192, 256) wtedy wrazenie o ktorym piszesz bedzie mniej odczuwalne
Image

jesli to nie pomnoze to polecam karte U46DJ Mk2 z przedwzmacnizaczem

pozdro
http://www.mixvibes.pl
http://www.myspace.com/dj_hen
djhen@mixvibes.pl
Mixvibes DVS PRO6 ver.6.394/MV7 Producer / U46DJ MK2 / AKAI MPD 16
Dell D600 Latitude
Pemtium M 1,6 Centrino 2MB Cache
1GB RAM
80 GB HD 5400rpm
RADEON 9000 32MB
Dj_Hen

Postby keer on 11 Nov 2007, 18:42

Dj_Hen wrote:Sprobuj podlaczyc gramofon na ktorym masz slabszy sygnal po drugie gniazdo na karcie i zobacz jaki jest efekt! Jesli bedzie nadal tak samo to znaczy ze wina moze lezec w Twoim gramofonie (kablach, uziemieniu, stykach stereo gdzie wkrecasz igle w ramieniu gramofonu)
Napewno nie jest to wina programu!
Taka przypadlosc ma miejsce tylko w przypadku kabli i gdzies na drodze do sygnalu karty (pozniej juz nie ma znaczenia) wiec problem lezy najprwadopodobniej w kablu albo stykach (skoro igly sa okej)

Problem znowu się pojawił... Na jednym decku mam ciągle quality na poziomie 50-70%. Gramofon na którym mam słabszy sygnał (lewy) podłączyłem pod drugie gniazdo w karcie i teraz na prawym gramofonie mam niskie quality a na lewym OK. Wychodzi na to, że decki, kable i systemy są OK.... Czyżby wadliwa U46 mk2 ?? Jak rozwiązać ten problem ??

:-?
keer

Postby Dj_Hen on 11 Nov 2007, 19:07

a jak wyglada Twoj wykres (circle) ze slabszego gramofonu!?
http://www.mixvibes.pl
http://www.myspace.com/dj_hen
djhen@mixvibes.pl
Mixvibes DVS PRO6 ver.6.394/MV7 Producer / U46DJ MK2 / AKAI MPD 16
Dell D600 Latitude
Pemtium M 1,6 Centrino 2MB Cache
1GB RAM
80 GB HD 5400rpm
RADEON 9000 32MB
Dj_Hen

Postby keer on 11 Nov 2007, 23:09

Teraz wygląda w porządku, tzn. jest prawie okrągły. Zauważyłem, że czasami quality na nim jest OK (90-100%) a innym razem spada do ok. 50%. Są też takie akcje, że na początku płyty quality jest bardzo małe i rośnie wraz ze zbliżaniem się igły do środka płyty. Wrzuce jakieś fotki jak znów będzie miał takie jazdy. Co dziwne, wystepuje to tylko na jednym decku, więc nie powinna to być wina kurzu i brudu, ponieważ decki i igły są czyszczone zwykle równocześnie. Z resztą niezależnie od stanu zabrudzenia płyt i igieł, sygnał z prawego decka jest zawsze bardzo dobry i nigdy nie mam z nim problemów. Gdyby sygnał z lewego gramofonu był zawsze tak elegancki, nie pisałbym teraz tego postu i cieszył się bez problemowym jugglingiem. Coś jest ewidentnie nie tak....
keer

Postby keer on 20 Nov 2007, 19:52

Mam śmieszny problem.

Kiedy wrzucam kawałki do okienka "mediabase" to nie mogę zaznaczyć wszystkich kawałków przyciskami "ctrl+a" ani przyciskiem "select all" w zakładce "edit". Chciałem zaznaczyć wszystkie, żeby mi przeanalizował bpm wszystkich kawałków... Niestety muszę analizować każdego po kolei.... Co najlepsze wcześniej robiłem już sobie media base'y i zaznaczały się wszystkie bez żadnych problemów... ocb ?? :blink:
keer

Postby Vester on 21 Nov 2007, 13:32

hejka. A w pasku komend nie masz czasem aktywnej funkcji security? nie mam teraz pod reka kompa z mv ale o ile dobrze pamietam to blokuje m.in. ta funkcje. pozdrawiam
Vester

Postby emdes on 21 Nov 2007, 17:23

Witam Was.
Mam takie pytanie.
Aby podłączyć monitory do karty U46MKII, z tyłu karty dedykowane jest wyjście mixout.
Planuje zakup monitorów, zazwyczaj z nimi nie ma kabli, jak Wy macie podlączone do karty monitory?
Zazwyczaj producenci polecają XLR-XLR, ale w tej opcji można chyba tylko XLR-RCA tak?
Jak to jest z dzwiękiem, jest jakaś utrata? Nie kumam tych połączeń symetrycznych i nie.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
emdes

Postby keer on 22 Nov 2007, 01:29

Vester wrote:hejka. A w pasku komend nie masz czasem aktywnej funkcji security? nie mam teraz pod reka kompa z mv ale o ile dobrze pamietam to blokuje m.in. ta funkcje. pozdrawiam

Dzięki wielkie man ... W tym tkwił problem ...

Pejs :hello:
keer

Postby Vester on 23 Nov 2007, 17:11

emdes wrote:...Planuje zakup monitorów...

Hej. Masz juz jakies upatrzone? Napisz jakie to dobierzemy kabel i połączenie.
Mysle ze wiekszosc osob ma monitory podlaczone do wyjscia miksera.. pozdr
Vester

PreviousNext

Return to Polski