Korg NanoPad czy Akai LPD8 ?

Korg NanoPad czy Akai LPD8 ?

Postby Coval_pl on 27 May 2013, 12:02

Zastanawiam się nad zakupem jednego z w/w urządzeń. Czy ktoś z was miał doczynienia z którymkolwiek z nich w połączeniu z CrossDJ?
Ja osobiście skłaniam się ku Akai. Chodzi mi oczywiscie o ułatwienie obsługi samplera.
Przy okazji może ktoś się orientuje gdzie lokalnie (w Polsce) kupię pełną wersję CrossDJ? Przeszukałem linki podane na stronie MV i jakoś nikt się kwapi do sprzedaży tego softu, a jak kupię dodatkowy kontroler to będę też potrzebował coś więcej niż LE.
Coval_pl

Re: Korg NanoPad czy Akai LPD8 ?

Postby Sylvester on 27 May 2013, 12:25

Hej

Cross posiada fabryczną mapę MIDI dla LPD8 zatem jeśli chcesz uniknąć zabawy z programowaniem funkcji to LDP8 jest odpowiedzią.
Mam ten kontroler - nie korzystam w sumie zbyt często ale sprawuje się OK, jedyne co - czasem przy mocniejszym uderzeniu w pad reaguje kilka padów na raz ale nie jest to jakoś mega uciążliwe dla mnie.
Nie pomagam na Privie / No support by PM.
The rules are simple, no license key=no support!
Sylvester

Postby Coval_pl on 27 May 2013, 12:47

Mapowanie to nie problem. Przemapowałem sobie całą klawiaturę więc i z padem sobie poradze :D
Bardziej chodzi mi o ergonomie i wykorzystanie tych gałek. Z tego co widzę, to są gałki typu "volume" a nie selektory. Pytanie czy się da i jak sensownie je wykorzystać do samplerów poza regulacją głośności dla każdej próbki?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Coval_pl

Postby Sylvester on 27 May 2013, 14:20

pokrętła możesz przypisać do innych elementów programu jak np. efektów, filtrów itp.
Nie pomagam na Privie / No support by PM.
The rules are simple, no license key=no support!
Sylvester

Postby Coval_pl on 27 May 2013, 14:26

No to wiem, mój zamysł polegał na tym, żeby np.LPD skonfigurować wyłącznie do samplera, bo jak widzisz ten mój kontoler trochę gałek ma :) Ale fakt, że ostatnio doszły dodatkowe pokrętła na ekranie więc i do tego może sie hardware przydać.
Coval_pl

Postby Coval_pl on 30 May 2013, 22:55

Pomijając permanentne problemy z kompem (rwanie dźwięku i przywieszenia) to klawiatura w moim notebooku jest dość wygodna do obsługi samplerów, dlatego co raz bardziej zastanawiam się nad zakupem Korga NanoKontrol 2. Jeśli tylko da się sensownie przypisać jego funkcje do Cross'a, to chyba byłby lepszym rozwiązaniem niż LPD8. Do knob'ów widziałbym przypisane rolling freq, a do suwaków volume dla każdego samplera. Nie wiem tylko jak działają i jak wykorzystać przyciski przy suwakach.
W każdym razie mam plan kupić w przyszłym miesiącu pełnego CrossDJ i może uda mi się podjechać z kompem do jednego z lokalnych sklepów muzycznych , gdzie widziałem ten kontroler.
Oczywiście jeśli ktoś próbowal takiego mariażu to chętnie poczytam wszelkie uwagi, a jak ja się czegoś dowiem to również dam znać.
Coval_pl

Return to Polski