Problem z mapowaniem klawiszy

Problem z mapowaniem klawiszy

Postby Coval_pl on 07 Jan 2013, 01:41

Witam wszystkich,

Jakiś czas temu zadałem pytanie na temat mojego problemu w części angielsko-języcznej, ale z powodu braku rozwiązania zapytam również tutaj.

Problem wygląda następująco: mam zewnętrzna klawiaturę numeryczną połączoną z touchpad'em (lub na odwrót jak kto woli :) ). Wygląda mniej więcej tak:
http://techcrunch.com/2009/10/09/numeric-keyboardtouchpad-combo-for-notebooks
Różni się nieznacznie obudową. Przyciskiem u góry przełącza się to coś pomiędzy funkcją touch pad'a a klawiaturą numeryczną. Chciałem wykorzystać dostępne klawisze i przypisac im parę przydatnych funkcji, których nie ma na moim kontrolerze. W ustawieniach klawiatury wszystko przebiega prawidłowo. Wizard prawidłowo rejestruje wciśnięty klawisz i przypisuję go do wybranej funkcji. Problem polega na tym że po przypisaniu reaguje wyłącznie na cyfy i "Enter", na pozostałe nie. Niezależnie czy wciskam je na tym małym padzie czy na klawiaturze głównej.

Może ktoś z Was spotkał się z takim problemem?
Coval_pl

Re: Problem z mapowaniem klawiszy

Postby Sylvester on 07 Jan 2013, 11:20

Cześć

Korzystałem kiedyś z podobnego patentu i dałem sobie spokój..
Klawiaturka za każdym razem była widziana jakoś inaczej w programie i mapping się wykrzaczał. Myślę że jednak lepiej zainwestować w choćby najtańszy kontroler MIDI..
Możesz też spróbować pobawić się programami w stylu MIDI translator które przekształcają sygnał z klawiatury w wirtualne komunikaty MIDI, ale będzie przy tym trochę roboty..

pozdr
Nie pomagam na Privie / No support by PM.
The rules are simple, no license key=no support!
Sylvester

Postby Coval_pl on 07 Jan 2013, 13:27

Posiadam taki kontroler
http://www.trait-tech.com/product/T-DJCon-1001__1st-mix-digital-dj-usb-midi-software-controller.html
Tyle, że kupiony w Lidlu i nazywa się SilverCrest jak większość elektroniki z Lidla.
Pomimo dużej ilości funkcji nie ma tam klawiszy podsłuchu deck'ów, a ponadto Cross dołączony do tego urządzenia to wersja LE i nie ma możliwości mapowania klawiszy kontrolera :(
Dlatego chciałem wykorzystać tego pada. Poza tym jak mam rozstawiony sprzęt to wygodniej jest mieć touch pad'a pod ręką niż sięgać przez kontroler do notebooka.
Last edited by Coval_pl on 07 Jan 2013, 14:05, edited 1 time in total.
Coval_pl

Postby Sylvester on 07 Jan 2013, 13:54

Rozumiem. Tak, jak pisałem, z własnych doświadczeń, te klawiaturki po prostu dziwnie się zachowują aby korzystać z nich jako skróty w programach, ale musiałbym odgrzebać tą moją i sprawdzić ją pod Crossem - może coś się zmieniło..
Nie pomagam na Privie / No support by PM.
The rules are simple, no license key=no support!
Sylvester

Postby Coval_pl on 07 Jan 2013, 14:24

Ok, dzieki. Zobaczymy co mi odpowiedzą tutaj:
http://forum.mixvibes.com/viewtopic.php?f=358&t=26347
Tam dopiszę jeszcze parę szczegółów na temat mojego problemu.
Coval_pl

Return to Polski